Alljärgnevat teksti võiks lugeda inimesed, kellel südames vähekenegi vaimustust ka elektrimudelite, täpsemalt elektribagide vastu.
Väike eellugu kõigepealt. Kui mina kunagi hakkasin mudelismiga tegelema, sõideti minu teada Eestis elektri onroadi, nitro onroadi ja siis 2WD ja 4WD 1/10 skaalas elektribagidega. Just elektribagide teema erutas mind kõige rohkem ning oma esimese õppelaenu eest sai ostetud selline suurepärane mudel nagu Tamiya Dirt Thrasher. Sellepärast suurepärane, et see oli lihtsa ehitusega ja kerge kokku panna ning hooldada. Ning sel oli suurepärane kasutusjuhend. See oli siis esimene rc mudel millega sõitsin. Muide, Tamiya müüb seda bagi siiamaani. Alguses oli sellel isegi mehhaaniline kiirusregulaator, mis tõsi küll, sai hiljem ikka elektroonilise vastu vahetatud. Kuna tollel ajal olid elektribagid igal pool ilmas vägagi populaarsed (räägin tollest ajast, kuigi kes mind tunneb teab et see väga ammu olla ei saanud), soetasin endale mingi aeg hiljem Team Losi XX Bryan Kinwald Ed. bagi. Kuigi Tamiya oli omamoodi armsaks saanud, siis Losi bagi kokku pannes ja hiljem sellega sõites mõistsin miks Tamiyatega maailmatasemel ei võisteldud
Kahjuks ei jõudnud ma ära oodata kuna ma bagiga võistelda saan. Vahepeal pidasin mudelismist pausi ja nüüd tagasi tulles ei räägi elektriatest enam keegi. nitrobagid ja monsterid on vähemalt eestis kõvasti populaarsust kogunud ja elektrimees võib oma lõbuks sõita või siis vabaklassis. Kes on näinud head elektrikat sõitmas, teab et sellega on ka väga kiiresti võimalik ringe läbida.
Et jutuga pointini jõuda, siis tahaksin, et eestis oleks kunagi võimalik sõita 1/10 elektribagide klassis. Piiride ja vete taga sõidetakse nii 2WD kassi kui 4WD klassi. Kui eestis midagi üldse käima lükata, siis peaks mõtlema kummas klassis sõitma/võistlema hakatakse. Usun, et huvilisi on (vähemalt esialgu) liiga vähe, et võistelda nii 2wd kui 4wd klassis. Võibolla siis tooks välja mõned eelised ja puudused mõlemas klassis. 2wd bagid on alustajale ehk veidi raskemini juhitavad ja kuna Eesti kliima on teada, siis teatud ilma ja rajakatte korral võib juhtuda, et bagi üldse ei suuda kaherattaveo abil eriti liikuda. Samas on 2wd bagid päris palju odavamad soetada ja ka hooldada. Peale selle on nad üldse ühed omaette lahedad konnad kui neid sõitmas või võislemas näha. 4wd bagid on kergemini juhitavad, samas on nad tunduvalt kallimad ja eriti odavamate mudelite puhul saab sama elektroonikaga 2wd bagiga rohkem ühe akutäiega sõita sel lihtsal põhjusel, et veeretakistus on 4wd-l suurem.
Ei saa jälle mainimata jätta, et elame Eestis. Seega tuleks 2wd ja 4wd vahel otsustamisel arvestada mudelite ja varuosade kättesaadavusega. Siin räägivad faktid hetkel natukene 4wd kasuks, kuna Hobikeskus müüb Kyosho mudeleid ja Kyoshol on kaks 4wd elektrikat.
Iseenesest võiks ju 2wd ja 4wd koos ka sõita, kuna nende lubatud miinimumkaalud oleks niikuinii erinavad. Pealegi saaks 4wd-dele ette näha näiteks 2-3 keerdu lahjemad mootorid. Kui hästi nende koossõitmine toimiks ja kas see oleks enam nii põnev, on juba teie otsustada.
Saan aru, et 1/16 ja 1/18 mudelid on ehk hoopis elektrisõprade tulevik, aga vähemalt olen proovinud
PS: Loodan, et nitroaustajad asja maha ei hakkaks tegema kui neil endil huvi puudub. Las siis pigem räägivad need kel väike huvi on.
Indukas