Turbo vs Standard silindripea ja küünal

Siin kategoorias leiad erinevaid lihtsamaid ja keerulisemaid nippe ja artikleid kuidas oma mudelit paremaks putitada.
Vasta
Kasutaja avatar
lauri
pistik.com
Kontakt:

Turbo vs Standard silindripea ja küünal

Postitus Postitas lauri » 12.03.2008 11:30

Olen lugenud üht ja teist. Kumba tasuks eelistada või siis pigem - kas tavalise küünla poolt räägib ka mõni argument peale küünla odavama hinna? Paljudele mootoritele on mõlemad silindripead saadaval. Väidevalt kestab turbo küünal kauem ja annab veidi rohkem võimsust sama mootori puhul ja eraldi seibi pole.

Ehk on kellelgi teooria selge ja jagab tarkust? Kummas suunas minna...
Lauri Laidna - http://www.pistik.com" onclick="window.open(this.href);return false;
[ Xray XB808 2011 + RB Engine | Xray XB808 Electric | Schumacher Mi4LP | VirtualRC ]

Kasutaja avatar
tomkar
hpi.ee
Kontakt:

Postitus Postitas tomkar » 12.03.2008 16:56

Minu teada on nendel silmaga nähtavaks vaheks vaid tihenduse meetod:
Turbo küünlad on otsast koonilised - samuti ka turbo mootoril küünla "auk".
Tavalisel küünlal on lihtsalt vask seib vahel tihenduseks.

Seda kuidas kooniline tihendus "rohkem" võimsust andma peaks, ma küll ette ei kujuta. Võibolla lihtsalt pannakse turbo "päid" ainult "väga tuunitud" mootori versioonidele ning küünal ise tegelt ei anna kottigi.
HPI, HotBodies, EDIT, LRP, 456MB

Kasutaja avatar
RandoM
Kontakt:

Postitus Postitas RandoM » 12.03.2008 17:21

turboküünal ei lähe erinevalt tavaküünlast põlemiskambrisse sisse vaid põlemiskambri kuju jääb oluliselt ümaram, ehk ei teki "nurgatagust" kus segu süüdata. tulemuseks efektiivsem põlemine ehk rohkem pauerit ja väiksem kütusekulu.

pisiteenus - 100kr
"Võidusõidu autol käivad võidusõidu tükid"

Balti MV võitja 2007;2009.

saue HOBIzone
droonipood.ee
random videos from random events

ollo
Kontakt:

Postitus Postitas ollo » 12.03.2008 17:33

Lisaks olen mina kuulnud sellist seisukohta, et koonilisel küünlal on parem soojusvahetus põlemiskambriga, kuna kontaktpind on suurem ja vahetu. See pidavat ka kuidagi aitama efektiivsemale süütamisele kaasa.

FYI, "turbo"küünlaid on vähemalt 2 erineva koonusega, nn. Novarossi ja Picco koonused. Need ei ole omavahel vahetatavad, ei tihenda korralikult. Samuti standardküünlaid on erineva pikkusega, nii et lisaks küünla soojusastmele on veel parameetreid, mida tuleb jälgida.

Mina pole standardküünlaga juba aastaid sõitnud (well, välja arvatud see RB vist, mis mu rendibagi peal oli ja nii poolfinaali kui finaali stardis välja suri :lol:) ja ammugi mitte mingit võrdlust teinud, aga koonilised on toiminud väga edukalt ja ei näe ühtegi põhjust, miks neid mitte kasutada. Onroadis ei ole keegi vist ~3 aastat ühtegi tõsist standardküünlaga mootorit teinud ka.

Kasutaja avatar
tomkar
hpi.ee
Kontakt:

Postitus Postitas tomkar » 12.03.2008 18:08

RandoM kirjutas:turboküünal ei lähe erinevalt tavaküünlast põlemiskambrisse sisse
the what? - ma tunnistan, et ma pole siiani vaadanud sellise pilguga mootri põlemiskambrisse, et kas küünal tolgendab sisse välja või mitte, kuid ma julgen kahelda, et normaalne küünal, normaalsel mootoril kaugele üle sisemise piiri ulatab (eeldades, et seibid on all etc...)..

Tihenduse kvaliteet võib koonilisel tõesti parem olla, samast asjat lähtuvalt ka soojusjuhtivus...
HPI, HotBodies, EDIT, LRP, 456MB

Kasutaja avatar
lauri
pistik.com
Kontakt:

Postitus Postitas lauri » 12.03.2008 21:50

Koonilisuse kuju erinevus on huvitav info, sellega mööda panna ei tasuks. Mida mujalt lugenud olen, siis tänu koonilisele küünlale toimub tihendamine põlemiskambri lähedal, mitte nagu tavaküünlaga seibi juures. Ka see annab eelise. Rando mainitut lugesin ka mujalt. Seega tasub turbo küünla suunas vaadata.

Küünlal ja küünlal on ka ikka vahe sees. Olen siin huvi pärast katsetanud sama kuumusega eri tootjate küünlaid ja OS on kõige paremini vastu pidanud. Tegelikult ka nii, et OS-i ülikuum küünal on kestnud paremini, kui teiste tootjate keskmised.

Kui tuttuus küünal 10-15 minuti mootori töö tagajärjel läbi põleb, siis poe see ju normaalne. Või mis seda põhjustada võib? Küünal läheb läbi peale seda, kui mootor välja suretada. Uuesti käivitades on läbi põlenud. Igatahes on mul üks küünlamark nüüd, mida ma tõenäoliselt enam kunagi ei kasuta - läks nagu sooja saia :lol: Samal ajal viskasin OS küünlaid töötavast peast minema, sest nad olid juba liiga kaua vastu pidanud :?
Lauri Laidna - http://www.pistik.com" onclick="window.open(this.href);return false;
[ Xray XB808 2011 + RB Engine | Xray XB808 Electric | Schumacher Mi4LP | VirtualRC ]

ollo
Kontakt:

Postitus Postitas ollo » 12.03.2008 23:11

Lauri - küünal ei lähe läbi peale välja suretamist, küünal läheb läbi palju varem (niit tuleb ühest otsast lahti või põleb läbi). Lihtsalt niikaua kui mootor käib, see katkine niit veel hõõgub ja sa ei saa arugi, et ta tegelikult juba katki on.
A mina viskan ka töötavaid küünlaid minema. Iga võistluspäeva esimeseks finaaliks panen uue küünla peale. Olen kasutanud aastaid LRP küünlaid... kui hästi järgi mõelda, siis tagumise poole suve eelmisel aastal sõitsin NovaRossi põhise mootoriga ja LRP (=Picco) küünaldega :oops: Toimis küll, kuigi targad allikad väidavad, et on vahe. Ju ma siis väänasin nad piisavalt kõvasti kinni :D
~70 krooni küünla eest on suhteliselt odav kindlustus, et igal võistluspäeval vahetada ja mitte selle tõttu olulist sõitu pooleli jätta või küünla vahetusele aega kulutada. Võistlusele kulutada vähemalt 500-1000 krooni (kaugemate võistluste puhul rohkemgi) ja siis katkestada selle pärast, et küünal jäi vahetamata ei ole minu arust küll kokkuhoid.

Nats OT, aga offroaderite hulgas tundub see finaalideks valmistumine üldse kuidagi poolik olevat. Starterboksid vedelevad kus juhtub, mitte rajaboksi kõrval ja kui auto välja sureb, tehakse sellega mingeid erkinoole sprinte mööda Eestimaad boksi otsima... Huvitav, kui paljudel on näiteks tagavara rattamutrid ja rattavõti pitmani käeulatuses? Tagavara rattakomplekt (offroadis kasvõi üks ratas abiks), juhuks, kui velje puruks sõidad? Varuküünal ja küünlavõti? Elementaarsed asjad tegelikult, mida mina kunagi ei jäta finaali ajal rajaboksi võtmata.

akaver
Kontakt:

Postitus Postitas akaver » 12.03.2008 23:15

minu isiklik kogemus siiani on, et küünal läheb läbi vale seade pärast.

rb motor ja rb küünal, olen vist vahetanud nii bagil kui truggyl 3-4 võistluse ja vahepealsete trennide kohta umbes korra. ja siis kah sellepärast, et tundus, et kaua võib.

Samas algusaegadel sai neid küünlaid ikka hävitatud...
akaver
http://shop.akaver.com

Vasta