Mis juhtub, kui mootori sisemise kuullaagri kuul puruneb

Siin kategoorias leiad erinevaid lihtsamaid ja keerulisemaid nippe ja artikleid kuidas oma mudelit paremaks putitada.
Vasta
Kasutaja avatar
lauri
pistik.com
Kontakt:

Mis juhtub, kui mootori sisemise kuullaagri kuul puruneb

Postitus Postitas lauri » 04.03.2008 02:43

.28 mõõdus mootor nägi seest välja selline:

Pilt
Pilt
Pilt
Pilt

Huvitav on see, et mootori käimise järgi ei saanudki aru, et midagi väga häda oleks. Viimati veidi nõrgema "minekuga" oli küll, kuid otseselt aru ei saanudki - MiniRC raja võlu, powerit pole, ei saa arugi :roll: . Võtsin mootori regulaarseks hoolduseks lahti ja üllatus ootaski ees :lol: Nüüd sellest mootorist keps vanasse tõstetud ja loodetavasti laupäeval tunnikese tööaega annab veel... siis tuleb matused teha nii või naa mõlemale 99$ mootorile ja suveks miskit uut hankida. Tore on siiski see, et mootor ka ülalolevas konditsioonis täiesti töötas :!:
Lauri Laidna - http://www.pistik.com" onclick="window.open(this.href);return false;
[ Xray XB808 2011 + RB Engine | Xray XB808 Electric | Schumacher Mi4LP | VirtualRC ]

Kasutaja avatar
OnuTom
RC-EST

Postitus Postitas OnuTom » 05.03.2008 15:38

Odavalt pääsesid! Mul kadus ka geraamilisest laagrist kuul, ja tulemus nägi palju hullem välja. Kahjuks polnud ka mootor sajadaalane ...
Pildid on ka kusagil, aga peab otsima.

frank40
Kontakt:

Postitus Postitas frank40 » 05.03.2008 18:33

Ma arvan härrased et te peaksite tõsiselt kaaluma, mis kütusega te oma mootorites sõidate! Ja muidugi kui suur on nitro %, mis on ka oluline.

Aga ennekõike ikka pöörake tähelepanu, kui suur või millest koosneb see kütuses sees olev õli.

Õli viga ei olnud, sest teda lihtsalt ei olnud! :oops: FR
+37256150139

Kasutaja avatar
lauri
pistik.com
Kontakt:

Postitus Postitas lauri » 05.03.2008 18:35

Huvitav, et laageri kuulilt jupp küljest lendas. Laager ise, küll väikese krõbina, kuid töötab siiski. Kahtlustan ise, et MiniRC rajal sai paugu ja nõrgim lüli andis järele... Mootori seisukohast kahju ei ole tõesti suur, uus laager ning kolb-hülss. Korraliku, kalli ja uue mootori puhul läheks vast garantii alla selline asi isegi.

Kütus oli see Moccamocomocamo mida akaverilt saab ning lisaks veel umbes 3% kastoori, niiet vähese õli viga kindlasti polnud... nii suure õli sisaldusega ei sõida peale minu vist keegi :lol:
Viimati muutis lauri, 05.03.2008 18:36, muudetud 1 kord kokku.
Lauri Laidna - http://www.pistik.com" onclick="window.open(this.href);return false;
[ Xray XB808 2011 + RB Engine | Xray XB808 Electric | Schumacher Mi4LP | VirtualRC ]

Kasutaja avatar
RandoM
Kontakt:

Postitus Postitas RandoM » 05.03.2008 18:36

Minu kogemuste põhjal kütus nüüd laaagreid küll plahvatama ei pane. Pigemini suurendab kehva kütus mootori roostetamist ja sellest tulenevalt põhjustab aeglast (ehk siis kiiret) ning piinarikast surma.
"Võidusõidu autol käivad võidusõidu tükid"

Balti MV võitja 2007;2009.

saue HOBIzone
droonipood.ee
random videos from random events

Kasutaja avatar
OnuTom
RC-EST

Postitus Postitas OnuTom » 07.03.2008 00:16

frank40 kirjutas:Ma arvan härrased et te peaksite tõsiselt kaaluma, mis kütusega te oma mootorites sõidate! Ja muidugi kui suur on nitro %, mis on ka oluline.

Aga ennekõike ikka pöörake tähelepanu, kui suur või millest koosneb see kütuses sees olev õli.

Õli viga ei olnud, sest teda lihtsalt ei olnud! :oops: FR
Nagu alati, Aare! Sa ei arvanud vastust ära. EI olnud Tornaado!
Vigu oli iseenesest 2. Esimene on see, et ühepoolse separaatoriga laagrid tuleks paigaldada kindluse mõttes lahtine pool ettepoole. Teiseks laagri enda ehitus: kehvapoolne pehme separaator ja liiga palju pisikesi kuule ...
Ja moraal:
*kõike mida mikihiiremaalt hea raha eest saab, tasub osta mujalt ja kallimalt!
*kui pakutakse mootori pealaagrit (25,4x14x6) 24.99 ja geraamiliste kuulidega - siis pole see see mida sa tegelikult tahad.

ollo
Kontakt:

Postitus Postitas ollo » 07.03.2008 12:07

kui pakutakse mootori pealaagrit (25,4x14x6) 24.99 ja geraamiliste kuulidega - siis pole see see mida sa tegelikult tahad.
no kui juba Geraamilistega, siis see peabki üks pehme laager olema. Kõvad laagrid on ikka keraamiliste kuulidega.
Mitte, et seegi vältimatult hea idee on, keraamiliste laagrite kasutuse kohta mootorites on täpselt niipalju arvamusi, kui on inimesi. Mina pole viitsinud neid ühessegi oma mootorisse ajada, samas kui nad tehasest tulles seal sees on, siis välja ka viskama ei hakkaks.

Kasutaja avatar
lauri
pistik.com
Kontakt:

Postitus Postitas lauri » 07.03.2008 12:15

Ma pole keraamilist eriti uurinud, eelistan võimalusel ikka metallist laagrit... kuid kas pole mitte nii, et onroadis, kus suuri pauke mootor ei saa, on keraamiline eelistatum. Offroadis on asi vähem levinud, kuna mootor saab pauke ja keraamiline annab lihtsamalt otsad?

Suurte kuulidega laager on kindlasti etem, kui pisikeste kuulidega plönn, nagu minu piltidel :wink:

Kasutaja avatar
kaval
Kontakt:

Postitus Postitas kaval » 07.03.2008 13:32

lauri kirjutas: Offroadis on asi vähem levinud, kuna mootor saab pauke ja keraamiline annab lihtsamalt otsad?
rääkisin ühe asjamehega laagritest,väitsin,et metall laager kestab paremini ohvroudis kui keraamiline ,tema ütles mulle sellepeale,"loll jutt suhu tagasi",keraamika on kordades tugevam kui metall,vahe pidi olema vaid selles kes selle tootnud on,kindlasti ei soovitanud kilide tooteid

ka hind on kordades muidugi suurem :wink:
allar 562 91 000
Savage25sl/LRP ; Venom VMX-450,
ULL ON RÄÄKINUD !!!

Kasutaja avatar
lauri
pistik.com
Kontakt:

Postitus Postitas lauri » 07.03.2008 15:41

Keegi võiks seda targa mehe väidet kinnitada?! Loogika ütleb vastupidi... pillad keraamilise poti maha, läheb kildudeks... pillad metallist poti maha, tuleb mõlk sisse aga kilde küll ei näe.

Wikipedia:
Ceramic balls can be used to replace steel in ball bearings. Their higher hardness means that they are much less susceptible to wear and can often more than triple lifetimes. They also deform less under load meaning they have less contact with the bearing retainer walls and can roll faster. In very high speed applications, heat from friction during rolling can cause problems for metal bearings; problems which are reduced by the use of ceramics. Ceramics are also more chemically resistant and can be used in wet environments where steel bearings would rust. The major drawback to using ceramics is a significantly higher cost. In many cases their electrically insulating properties may also be valuable in bearings.
Viimati muutis lauri, 07.03.2008 15:47, muudetud 1 kord kokku.

ollo
Kontakt:

Postitus Postitas ollo » 07.03.2008 15:45

Ma arvan, et laksude osas ei ole mingit vahet, onroad või offroad... offroadi autol on rehv ja vedrustus niipalju pehmemad, et tõeliselt teravaid lakse ei saa ta kindlasti rohkem, kui onroad. Pehmed "mütsud" jälle ei tee autole midagi.

kaval - kas see mees, kellega sa rääkisid, ikka sai aru ka, KUI väikestest laagritest/kuulidest sa räägid? Mina olen keraamiliste kuulide killustumistest oluliselt rohkem kuulnud/lugenud, kui metall-laagritega juhtunust ja arvestades nende esinemissagedust looduses (ma pakun nii umbes 100 metall-laagritega mootorit 1 keraamilise vastu) see ON probleem. Keraamika on tugevam küll, kuid tugevus ei ole ainus oluline materjali parameeter. Keraamika on ka rabedam, ta ei lähe lapikuks mingi valemiga, läheb katki... või lõhub ära separaatori või laagri saale. Mudelite "keraamilised" on ju enamasti hübriidid, st. keraamilised kuulid metallsaaledega. Metallkuulidega laagri puhul on minu arusaamist mööda kuuild tavaliselt pehmemad, kui saaled, aga võibolla ma eksin, pole väga uurinud.

Sitta saab muidugi teha nii metallist kui keraamikast ja ei ütle sulle ükski tootja, kus tema laagrid või laagrites kasutatud kuulid pärit on. Välja arvatud muidugi üdini kollased tootjad, nende puhul on selge.

Keraamiliste kuulidega ei aeta mudelinduses taga tegelikult mitte vastupidavust, vaid perfoomantsit, üritatakse kergendada veeremist (mida kõvemad pinnad, seda väiksem veeretakistus) ja vähendada pöörlevat massi. Kui oluline see massi vähendamine on, saab iga bagi- või truggyomanik ise mõelda, võrreldes mootorilaagri pöörlevat massi ja selle inertsi näiteks oma auto rataste inertsiga. Suht pointless tegelikult, olgem ausad, isegi kui arvestada, et mootor käib ülekandearvu jagu rohkem pöördesse, kui rattad auto all ja kineetiline energia on sõltuvuses kiiruse ruudust (vabandust, ma pöörleva massi kineetilise energia valemit tglt ei mäleta ja ei viitsi otsida ka).

Üks häda, mis keraamilisega kaasa tuleb, on suurem vibratsioon. Keraamiline laager kannab vibra palju paremini mootoriplokile (ja sealtkaudu kogu ülejäänud autole) üle, kui metall-laager.

Kasutaja avatar
lauri
pistik.com
Kontakt:

Postitus Postitas lauri » 07.03.2008 15:51

Roteeruva massi suhtes oli kuskil testitud LRP Spec3 mootorit pullstart ja tavalises variandis. Pullstardi variant teatavasti OWB-d ja selle metallist "kronsteini" ka ringi ajab - oma paarkümmend grammi ehk isegi? Vahe oli testides sisuliselt märkamatu. Mass pole seega nii kriitiline. Eelise saab ehk pigem väiksemast hõõrdetakistusest.

Kasutaja avatar
kaval
Kontakt:

Postitus Postitas kaval » 07.03.2008 15:51

lauri kirjutas:Keegi võiks seda targa mehe väidet kinnitada?! Loogika ütleb vastupidi... pillad keraamilise poti maha, läheb kildudeks... pillad metallist poti maha, tuleb mõlk sisse aga kilde küll ei näe.
võin sulle targa mehe numbri anda,saad ise küsida

muidugi rääkisin Hanno-ga Baja mootorist :oops:küsimatta jäi muidugi nitro mootori laagrite kohta,tuut on üks paremaid mootori meistreid eestis(võimalik,et on veel keegi)muidugi baja 26cc ja 17000 pööret ning nitroka 40000 pöörde vastu pole midagi panna (elan juba baja sees) :lol: ja ei mõelnud sellele ,et on ka teisi mootoreid
allar 562 91 000
Savage25sl/LRP ; Venom VMX-450,
ULL ON RÄÄKINUD !!!

Vasta