Tänapäeva akudest - soovitav lugemine elektri võistlejatele.

Siin kategoorias leiad erinevaid lihtsamaid ja keerulisemaid nippe ja artikleid kuidas oma mudelit paremaks putitada.
Vasta
Kasutaja avatar
tomkar
hpi.ee
Kontakt:

Tänapäeva akudest - soovitav lugemine elektri võistlejatele.

Postitus Postitas tomkar » 17.10.2007 13:30

Teema siis sellest, et meile on tulnud tagasisidet võistlusaku elementidest, mis on ise langenud 0V peale. Antud lõik on siis LRP kogemuste baasil nende poolt antud vastus sellel teemal.
LRP kirjutas:At this times batteries are all not really easy to handle. Due to the latest production specs and the needed performance out of the cells manufactoring was pushed to the edge to get the best possible performance out of the cells. The cumulated internal resistance of a complete pack VTEC 4200 is lower then the internal resitance of a former Sanyo 3300 single cell. These batteries definitely need special treatments all the time to keep them working.

Our factory team has a "new" method to store their packs. After race they discharge the pack to 1,0V per cell with a single cell discharger. After this they re-charge the complete pack as they want to run it. After the battery is charged the put them to a dry and cool place where they can rest. Once a week voltage of the cells is checked and as soon as one cell drops below 1,00V the whole pack is put on a discharge tray and is discharged to 1,0V and then re-charged again. This will keep the cells in shape and avoids cells dropping to 0V.
This is some advise directly from our team drivers.

At the moment we do not have any solution to this problem as customers want the performance out of the batteries. If we go back 1 year and if the
customer can live with that it should be possible to make cells which are more longlasting and more stable in storing. But with the todays batteries
there will be neither a better solution nor exchange items which will last longer then the ones the customer has.

For this situation we really do not have any solution. As the packs are already soldered and are obviously working, exchange into new pack will not make any sense as situation here is absolutely the same.
HPI, HotBodies, EDIT, LRP, 456MB

Kasutaja avatar
JazZ
Fast Hobbies
Has thanked: 9 korda
Been thanked: 1 kord
Kontakt:

Postitus Postitas JazZ » 17.10.2007 14:21

Ma saan aru, et see on saasama minu akude teema?
Ma siis kommenteeriks ka kui tohib (mitte et ma akudest midagi teaksin).
1. See ongi siis uus performance kui element paari minutilise sõiduga lihtsalt lisa kaaluks muutub?
2. Väga sügavalt kahtlen, et nende factory team selliseid elemente kasutab (samas nad ei pea tõenäoliselt ka nende eest maksma)
3. See nende "new" meetod on konkreetselt vastuolus nende akudega kaasas oleva kasutajuhendiga.
4. Et siis ikkagi ei tohtinud kokku tinutada? Ma tinutasin nad kokku järgides nende poolt antud juhendit kuidas 0v elementi ellu äratada ja küsisin veel konkreetselt üle kas ma tõesti tohin nad kokku tinutada.

Aga mis teha, jutu lühikokkuvõtte on siis!?
Et nii käibki? Ostes umbes 4k eest 4 pakki akusid saad 3 toimivat pakki, ehk siis 1k läheb lihtsalt tuulde, üsna karm mu meelest... Oleks seda keegi juhendis või kasvõi suusõnaliselt enne maininud, oleksin kindlasti sügavalt mõelnud kas on mõtet best possible performance akusid osta...

Edit:
These batteries definitely need special treatments all the time to keep them working.
Tomkar: Te peate neid siis laos ka iga paari nädala tagant vist laadima hakkama, muidu ei saa müüa, surevad paari nädalaga maha kui lattu seisma jäävad :P
Fast Hobbies - Mudelipood internetis
Tel: (+372) 712 00 11
E-post: info@fasthobbies.eu
Internetis: www.fasthobbies.eu

Kasutaja avatar
kpihus
Kontakt:

Postitus Postitas kpihus » 17.10.2007 14:39

Alustaks algusest. Mis akudest meil üldse jutt käib ? Nikkel ? Liitium ? Plii ?

Samuti on siin jutus miskit valesti:
s one cell drops below 1,00V the whole pack is put on a discharge tray and is discharged to 1,0V and then re-charged again.

ehk siis, kui pinge kukub alla 1 voldi, siis laetakse pinge maha yhe voldini ja uuesti täis ???

Pealegi ei ole mina veel kuulnud akudest, mille puhul isetühjenemine nädala ajaga 0V oleks normaalne.
[url=http://www.geopeitus.ee/?p=200][img]http://www.geopeitus.ee/ug/gpnupp.gif[/img][/url]

Kasutaja avatar
tomkar
hpi.ee
Kontakt:

Postitus Postitas tomkar » 17.10.2007 14:44

Jutt NiMH akudest...
Jazz, ma ei ütle, et sinu teema oleks ühese lahenduse saanud ning ma hindaksin kui lõpliku lahenduseni jõudmiseni ajame asju omavahel...
Jutu siia üles panemise mõte oli anda teada, mida räägivad tootjad akudest mitte aga öelda, et kui mingi teema üles kerkib siis meie kõrvad on lukus...
Äkki kommenteerivad asja pikkade kogemustega elektri-spetsid?

Kasutaja avatar
JazZ
Fast Hobbies
Kontakt:

Postitus Postitas JazZ » 17.10.2007 15:21

No mina sain aru nii nagu nemad kirjutasid
For this situation we really do not have any solution. As the packs are already soldered and are obviously working, exchange into new pack will not make any sense as situation here is absolutely the same.
Kui nende elementide seas tõesti nii palju praaki on (või on mingi muu seletus sellele, et enamus elemente siiski suudab pinget hoida?), siis pole neil tõesti mingit lahendust pakkuda, pole ju mõtet saata uusi samasuguseid ja mul jääb ainult leppida olukorraga, mida enamat Sina siin veel teha saad?
Minu postituse mõte oli sama mis Sinu, et teavitada teisi. Kui Sa mingil põhjusel arvad, et see on vastuolus heade tavadega või millega iganes, siis võid minu positused vabalt eemaldada.
Ma ei väitnud kuskil, et teie poleks proovinud oma klienti aidata.

Kasutaja avatar
kpihus
Kontakt:

Postitus Postitas kpihus » 17.10.2007 15:33

Oot ma loen, et nendel isenditel on sisetakistus väiksem, kui teistel ? Pmst peaks siis sealt parema vurtsu kätte saama ?

Ahjaa, normaalne self-discharege peaks NiMh asjadel olema ca kolmandik kuus.
[url=http://www.geopeitus.ee/?p=200][img]http://www.geopeitus.ee/ug/gpnupp.gif[/img][/url]

Kasutaja avatar
tomkar
hpi.ee
Kontakt:

Postitus Postitas tomkar » 17.10.2007 15:41

Et siis selline jutu jätk....
LRP kirjutas:Basically we all are responsible for these problems. Customers always wanted to have batteries with lower internal resistance, higher voltage and longer runtime. The manufacturers pushed their cells to the limit to provide the requested values. Now we have to pay the price for this. But what was it when the world changed from Ni-Cd to NiMh batteries? We also have had the same issues as there were different treatments you have to take care of. You had to charge differently, you had to discharge differently, you had to store the batteries on a different way. Everybody was crying around how bad the new cells were, but everybody was using them as they offered more runtime ever. Now we are at the same step where we have to change our behaviour regarding treating our batteries. In the beginning there will be hassles again, but soon everybody knows how to deal with the new rules. Even the top drivers had to learn a lot new things about battery treatment, but as soon as one got used to it everybody will be fine again and it will be a normal thing where nobody looses one word about.

I have a soldered 6 (or 5) cell battery pack. After the race I just discharge the pack to 1,0V per cell. Then re-charge the pack completely and then store it. We then check the voltage of the cells weekly. Only when we see that one cell is dorpping below 1,00V(this is pure security, you can also go down to 0,4V per cell) then we discharge the pack and re-charge it again. With the Factory Team Packs it could be 3-4 weeks until you have to re-charge the pack. With the lower specs time span could be shorter. A definite slef discharge rate can not be given as it is different from pack to pack. As a guideline you can take the voltage of the cell. The higher the voltage the higher the self-discharge rate as the internal resistance is lower.

For batteries in stock we suggest re-charging every 2-3 weeks.

Kasutaja avatar
lauri
pistik.com
Kontakt:

Postitus Postitas lauri » 17.10.2007 15:46

Minul ka kurb kogemus olnud Intellectidega, kui sain 10 uut akut, millest umbes pooled alla 1.0V kukkunud ja seega ei olnud kahjuks müügikõlbulikud. Akudega oli kaasas ka Intellecti kiri, et kui akud on langenud alla 1.0V siis saab need tootjale tagastada, vähemalt minu puhul... Niiet kehtib see kõikide uute ~4000 mahtuvusega NiMH võidusõidu akude kohta.

Oma huvi pärast võtsin ja katsetasin mõnega. Naljaks on see, et kaks akut tulid 0.15V pealt välja ja hiljem andsid 4200 asemel isegi mingi 3500mAh välja... üks ei tulnud enam elule ja teised jäid ka nii 3500mAh kanti (3A discharge'iga)

Mina olengi laos seisvaid NiMH akusid iga paari kuu tagant veidi peale laadinud. Ükshaaval kõik 1.0V-ni ja siis täis laadida- no siis jääkski seda tegema, kui septs laadiat pole.
Viimati muutis lauri, 17.10.2007 15:49, muudetud 1 kord kokku.
Lauri Laidna - http://www.pistik.com" onclick="window.open(this.href);return false;
[ Xray XB808 2011 + RB Engine | Xray XB808 Electric | Schumacher Mi4LP | VirtualRC ]

ollo
Kontakt:

Postitus Postitas ollo » 17.10.2007 15:47

Minu kogemus vastab LRP omale, ehk mida uuemad akud, seda paremini nad p..se lähevad. >Tegelt ei, IB3700 oli palju hullem, kui 4200, need olid konkreetne pask. Aga purgid, mis toimisid, olid väga head.

Mul ei ole kogemust uuemate GP4600 ega EP (EastPower) akudega, aga ka mul omal on IB (Intellect Battery, sama mis LRP VTEC) purke piisavalt otsi andnud, kuigi ma olen üritanud neis ikka voolu sees hoida. Nagu targad mehed on öelnud, on ses mõttes 5 akuga sõitmine hea, et ostad kuuese paki, viskad p..s purgi välja ja saad viiese paki kokku. Siis on lood kehvemad, kui on üle ühe purgi p..s.

See "once a week check & recharge" on muidugi tore asi küll, aga mul on tegelikult elu ka, sellise tegevuse jaoks küll aega ei jää... Kui nii edasi läheb, siis Spintec teeb varsti oma ICC laadijale väikse softitäienduse ja paneb asja automaatselt käima. Siis on lihtne, igale akupakile oma 400 € maksev laadija külge ja muretu :twisted:

Huvitav, kas LRP oma uue soovituse kohaselt müüb edaspidi akusid laetud kujul? Ja laeb kord nädalas oma laos seisvaid akusid? Neil need vaevalt et nii kaua laos seisavadki tegelikult...

Huvitav2, kuidas mõjub akudele 1-2 kuud kestev laevatamine Hiina tehasest Euroopasse? Ma ei usu, et neid ljännukiga transporditakse. Kas see, et nad on uued ja laadimata, aitab säilimisele kaasa ja ohtlikuks läheb tühjana seismine alles peale esimest laadimist?

Mina võin sellega isegi leppida, et ostetud akudest 15-20% surevad esimese paari tsükli jooksul, aga suurem osa harrastajaid ilmselt mitte. Hullem lugu on tegelikult see, et nad võivad surra igal hetkel, ehk 5-10 tsükli üleelamine ei garanteeri, et need akud on nüüd korras ja nii jääbki. Surevad siis, kui tahavad. Mul pole ka ühtegi head mõtet, mida teha.

Kasutaja avatar
lauri
pistik.com
Kontakt:

Postitus Postitas lauri » 17.10.2007 15:52

Vahepalaks veel sellist infot, et väidetavalt pidi uutesse LiPo-desse pandama mingit "säilitusainet" ehk otses mõttes keemiat, mis esimeste tsüklite jooksul ära reageerib või kaob. Seetõttu soovitatakse ka mõningaid (äkki peaks kõiki?) LiPo-sid esimeste tsüklite puhul väikse vooluga laadima/tühjakslaadima.

Kuna see info on suusõnaline, siis pead ei anna ja minuteada käis jutt LiPo-de kohta (vaevalt, et mõne uue LiXXX aku kohta) ;)
Lauri Laidna - http://www.pistik.com" onclick="window.open(this.href);return false;
[ Xray XB808 2011 + RB Engine | Xray XB808 Electric | Schumacher Mi4LP | VirtualRC ]

Kasutaja avatar
JazZ
Fast Hobbies
Kontakt:

Postitus Postitas JazZ » 17.10.2007 16:06

Ja ma mõtlesin, et teen nalja :D Tomkar, otsisid laadija välja juba? Ja kuidas selgitada kliendile, miks on pakend avatud? Ja iga nädal laed... hakkate kasutatud asju müüma? Natuke sürr tundub kogu see värk!?

Ollo: No oleks nad minu käes selliseks muutunud, siis ma oleks selle enda lolluse kaela ajanud. Nad olid 0V kui ma sain nad, see vastab ka Sinu esitatud küsimusele, nad ei säili ka uuena kuigi hästi.
Ja surnud pole neist ükski teine, 0V'd on ainult need mis seda kohe alguses olid (ma ei tea miks, aga ma tulin kohe alguses selle peale, et märkida need 0V elemendid teibitükiga).

ollo
Kontakt:

Postitus Postitas ollo » 17.10.2007 17:35

Jazz - niipalju, kui mina tean, polnud sinu akud ju uued, vaid LRP matchitud. Mis sa arvad, kuidas neid mätsitakse, peale vaadates või :lol: Ikka laadimise ja tühjendamise abil käis see vanasti.

Vasta