Võistlusmäärused 2008
sry mehed ma tõin ainult piltliku näite keegi ei ole kohustatud ostma midagi minult ..... kui ei taha ja isik ei meeldi siis palun väga .......... ära osta. On ju palju netipoode kuskohast neid asju saab ja neist te tellite nii ehk naa mingit tuuningut oma autole ja mis teha kui erinevad tootjad teevas selliseid autosid (HPI Esindajad .. ei midagi isiklikku)
.
Ja ikkagi ma tahaks jääda endale kindlaks ja võtta arvesse ütlust (kui teha siis teha hästi ja reeglitepärane) mulle ei meeldi poolikud asjad ja need ei meeldi paljudele küsimus ainult mis teemal.
Reeglist väljasolevad autod : Miks tegin Olevile ettepaneku teha 2 klassi Off-Road trimmereid
1. Monstreid põhimõtteliselt enam meil ei kulge, seega jääks teha ainult reeglitepärane 1:6 ja mittereeglitepärane 1:6 vabaklass (1:5, 1:6, 2wd, 4wd jne) ja oleks kõik rahul !
Teadmiseks ma ei räägi ka lambist ja miks seda asja üldse ajan on vast see, et peale Olevi välja pandud mustandit võtsin ühendust Large Scale esindajatega Saksamaalt, Itaaliast, Hollandist ja Prantsusmaalt.
Sealne vastus on ühene ehk siis kõik 2wd autod mis mahuvad EFRA poolt etteantud piiridesse on reeglitepärane Large Scale Off-Road.
Summide Off-Road reegel mis on kirjas ja mida ei ole kirja pandud kuid mis peaks olema kõigile arusaadav ja mõistetav on ju ülilihtne
1. minimaalselt 2 kambrit
2. Turvalisuse eesmärgil summid mis on küll auto gabariidiga ühised kuid mis ei ole kaetud tuleb katta ......... (sry mehed kuid keegi ei taha näppe põletada) ja lähtuvalt sellest kasutatakse üleüldist reeglit (No Open exhaust or pipes are allowed. The total exhaust have to be inside the body, with the exception of the tailend of the pipe, which may protrude the body not more than 10mm. The body may be cut out at that point max 20mm more than the tailend diameter.)
See võib küll olla omamoodi isekas ja paljudele vastuvõtmatu kuid siiski mina pean ennast hetkel veel puhta ja ametliku 1:6 klassi maaletoojaks ja kes muu oskaks ning peaks ka reeglite soovitust EAMK-le andma seda enam, et enamus maades on iga klassi peale ka esindaja kes vaatab, et kohalikud reeglid saaksid olema sellised nagu EFRA nõuab ja ma ei ole väitega nõus, et Eestit konnatiigiks nimetatakse (mina elan Eestis mitte konnatiigis) ja sellest lähtuvalt ei peaks meil olema konnatiigi reeglid ametlikes klassides.
Kui kunagi mingis nitroklassis tulid välja reeglid et summ peab olema kahekambriline ja enamusel olid ühesed siis oli ka kiunu palju aga kui sõita tahtsid siis investeerisid ja ostsid selle mis reeglitesse mahub ja ma ei saa aru mis antud teemas teistmoodi on !? (Ma arvan, et paljud mäletavad veel seda)
Ja samas ............ Talveetapi sõitsime eraldi ja kui nüüd reeglitepäraselt võtta siis sõidaksime ka suvise eraldi ja see kes leiab raha et igasugu biling-blingi asemel ka endale summ soetada oleks alati teretulnud puhtasse 1:6 klassi sõitma.
MINU ETTEPANEK reeglitest.
Toriseja on torisenud
.
Ja ikkagi ma tahaks jääda endale kindlaks ja võtta arvesse ütlust (kui teha siis teha hästi ja reeglitepärane) mulle ei meeldi poolikud asjad ja need ei meeldi paljudele küsimus ainult mis teemal.
Reeglist väljasolevad autod : Miks tegin Olevile ettepaneku teha 2 klassi Off-Road trimmereid
1. Monstreid põhimõtteliselt enam meil ei kulge, seega jääks teha ainult reeglitepärane 1:6 ja mittereeglitepärane 1:6 vabaklass (1:5, 1:6, 2wd, 4wd jne) ja oleks kõik rahul !
Teadmiseks ma ei räägi ka lambist ja miks seda asja üldse ajan on vast see, et peale Olevi välja pandud mustandit võtsin ühendust Large Scale esindajatega Saksamaalt, Itaaliast, Hollandist ja Prantsusmaalt.
Sealne vastus on ühene ehk siis kõik 2wd autod mis mahuvad EFRA poolt etteantud piiridesse on reeglitepärane Large Scale Off-Road.
Summide Off-Road reegel mis on kirjas ja mida ei ole kirja pandud kuid mis peaks olema kõigile arusaadav ja mõistetav on ju ülilihtne
1. minimaalselt 2 kambrit
2. Turvalisuse eesmärgil summid mis on küll auto gabariidiga ühised kuid mis ei ole kaetud tuleb katta ......... (sry mehed kuid keegi ei taha näppe põletada) ja lähtuvalt sellest kasutatakse üleüldist reeglit (No Open exhaust or pipes are allowed. The total exhaust have to be inside the body, with the exception of the tailend of the pipe, which may protrude the body not more than 10mm. The body may be cut out at that point max 20mm more than the tailend diameter.)
See võib küll olla omamoodi isekas ja paljudele vastuvõtmatu kuid siiski mina pean ennast hetkel veel puhta ja ametliku 1:6 klassi maaletoojaks ja kes muu oskaks ning peaks ka reeglite soovitust EAMK-le andma seda enam, et enamus maades on iga klassi peale ka esindaja kes vaatab, et kohalikud reeglid saaksid olema sellised nagu EFRA nõuab ja ma ei ole väitega nõus, et Eestit konnatiigiks nimetatakse (mina elan Eestis mitte konnatiigis) ja sellest lähtuvalt ei peaks meil olema konnatiigi reeglid ametlikes klassides.
Kui kunagi mingis nitroklassis tulid välja reeglid et summ peab olema kahekambriline ja enamusel olid ühesed siis oli ka kiunu palju aga kui sõita tahtsid siis investeerisid ja ostsid selle mis reeglitesse mahub ja ma ei saa aru mis antud teemas teistmoodi on !? (Ma arvan, et paljud mäletavad veel seda)
Ja samas ............ Talveetapi sõitsime eraldi ja kui nüüd reeglitepäraselt võtta siis sõidaksime ka suvise eraldi ja see kes leiab raha et igasugu biling-blingi asemel ka endale summ soetada oleks alati teretulnud puhtasse 1:6 klassi sõitma.
MINU ETTEPANEK reeglitest.
Toriseja on torisenud
http://www.sinule.eu" onclick="window.open(this.href);return false;
------------------------------------------------------
1:6 Elcon Cleon 2wd
Erkki, hoia nüüd nats hobuseid tagasi, sa ei ole selle jutu mõttest päris õigesti aru saanud...No Open exhaust or pipes are allowed. The total exhaust have to be inside the body, with the exception of the tailend of the pipe, which may protrude the body not more than 10mm. The body may be cut out at that point max 20mm more than the tailend diameter.)
See "open exhaust" ei tähenda mitte KATMATA summutit, vaid LAHTIST väljalaset (st ilma summutita) ja "open pipe"= puhas ühekambriline (resonants)toru. Ja see "has to be inside the body" on üldreeglite osas, selgelt touringust tulnud reegel, vaevalt et keegi reaalselt bagide peale mõelnud on seda kirjutades.
EFRA LS offroadi reeglites (mis on üldosa suhtes ülimuslikud) on ju selgelt ka öeldud, et "pipe has to be inside max dimensions of the car", millest mina küll järeldaks, et lisatingimust kere all olemise kohta ei kohaldata, muidu poleks sellel "inside max dimensions" lausel üldse mingit mõtet, kere all olev asi oleks ju nagunii automaatselt inside max dimensions.
Mina isiklikult ei näe pointi pedereerida ka neid inimesi, kelle Samba vms. 7cm tagant üle ulatub. Normaalne toru, teeb vaikset häält ja mingit erilist edu ta vaevalt annab side pipe'ga võrreldes. Ehk minu arvates võiks lubada summutil (ja ainult summutil) ka tagumistest gabariitidest välja ulatuda.
Mitte kõrvetada saamiseks on mehaanikutel pea ja kindad.
Oleme nüüd siis siiski täpsed kui juba rulebook'ist jälge ajame ja tahame olal "kui siis 100% täpsed"Sinuhobi kirjutas: 1. minimaalselt 2 kambrit
"No Open exhaust or pipes are allowed. The total exhaust have to be inside the body, with the exception of the tailend of the pipe, which may protrude the body not more than 10mm. The body may be cut out at that point max 20mm more than the tailend diameter"
See lõik pärineb http://www.efra.se/pdf/handb07weblocked.pdf lk 127 punk 4.2.1 (General Tecnical - Exhaust/Noise reduction) alt kuid kahjuks pole täies ulatuses sealt võetud. Välja on jäänud oluline erinevust - seal nõutakse 3 kambrilist.
Samuti ei tohi siis välja jätta järgmist punkti 4.2.2:
"All cars to be equipped with an air - box to reduce the intake noise of the carburettor and a second muffler (in case, that a two chamber exhaust is used) or a three chamber type muffler" St. kahe kambriga võib sõita kuid siis peab intake air-box olema.
See on generali all kõik detailsemad punktid alati täpsustavad eraldi ning general on juhuks kui täpsemat kirjeldust pole. Aga on.
LK 133 punkt 5.4.6 (5.4 - Large Scale Off-Road, 6-Noise) ütleb (kõige trükivigadega):
"The Engine has to be equipped in minimum with a 2 chamber pipe who don't exceed the level of a 81 dB (A) measured in 10 meters, 1 meter over the ground. This pipe had to be inside the max dimensions of the car."
Niisiis - EFRA ütleb Off-roadi kohta tõesti et peab olema 2 kambrit kuid sumpa mahtuvuse kohta general reegel ei koehti kuna detailsemas punktis on öeldud detaisemalt. Ei pea kere all olema, ei pea kaetud olema jne...
Kokkuvõtteks minu arvamus asjast - minnes liiga detailseks reeglitega ilma "vajaduseta" teeme ainult ise endale elu keeruliseks. Milleks me ajame reeglites komakohti taga kui meil pole võistlustel kordagi isegi võitjatele tehnokontrolli tehtud (vähemalt mitte nii, et mina sellest kuulnud oleks), kaalutudki näiteks?
Ilge tähenärimine ja vaidlemine käib asjade üle, mida kunagi keegi reaalselt kontrollida ei kavatse - vaidlemine käib ainult selle pärast, et hiljem siis kui võib kasulikuks osutuda saaks kisa teha. Mõtetu...
Reeglid peaksid minu arvates tekkima reaalsest vajadusest. Mürataseme mõõtmine, mõistan - reaalne vajadus, suhteliselt lihtne lahendus mõõta müra. Kambrite lugemine - hmm, defineeriks keegi "kambri"? Kui ma sumpsi sisse teen 3mm kõrguse võru ja ütlen, et see on kambrite eralduse piir siis ma ei tea praegu ühtegi punkti, mille alusel mulle vastu saaks vaielda (jah ok, 4.2.2 ütleb, et väljuvad gaasid peavad vähemalt 2 korda suunda muutma enne väljumist kuid see on jällegi General'is ning 3 kambrilise kohta). Sellest lähtuvalt leian, et nende lugemine on mõtetu.
HPI, HotBodies, EDIT, LRP, 456MB
Nagu tegevuse käigus selgunud on, siis mu eelmine ülesriputatud versioon ei olnud kaugeltki mitte see, mis ta pidi olema (ja seda, mis ta pidi olema, mul mõistagi ei ole säilinud). Igatahes sain ma nüüd ~8 tundi tööd topelt teha.
Hetke viimane versioon siin:
http://www.modelcar.ee/files/Reeglid_RC_2008.doc
Mis tehtud:
Kustutatud palju kattuvusi, mõnda asja ehk täpsemalt ära seletatud.
Kõigile EFRA müranormidele lisatud 4dB otsa (ehk sisuliselt lubatud teha üle 2 korra kõvemat kisa).
Lisatud 1:5 onroad
1:6 reeglid kirjutatud üheks 2WD klassiks ja lubatud summutil tagant üle piiride ulatuda.
Mida ei ole tehtud (ja krt teab, millal tehakse):
1:10 elektribagid
ollo@zombi... läheb nüüd magama
Hetke viimane versioon siin:
http://www.modelcar.ee/files/Reeglid_RC_2008.doc
Mis tehtud:
Kustutatud palju kattuvusi, mõnda asja ehk täpsemalt ära seletatud.
Kõigile EFRA müranormidele lisatud 4dB otsa (ehk sisuliselt lubatud teha üle 2 korra kõvemat kisa).
Lisatud 1:5 onroad
1:6 reeglid kirjutatud üheks 2WD klassiks ja lubatud summutil tagant üle piiride ulatuda.
Mida ei ole tehtud (ja krt teab, millal tehakse):
1:10 elektribagid
ollo@zombi... läheb nüüd magama
Lugesin ühte huvitavat punkti reeglitest TS-5 kohta: 5.1 Mootor ja Kütus
5.1.1 Sisepõlemismootor maksimaalse töömahuga 23 ccm 2 või 4 taktiline .
Miks ei ole selles klassis sama mootor lubatud nagu B-6 (26ccm)?
Siis veel üks asi TS-5 klassi kohta: Pikkus: max 798 mm
Laius: max. 395 mm mõõdetuna kere kõige laiemast kohast
Ma enam ei tea mis masinaga tegu on? Minu masin on 910mm pikk ja 400 mm lai
Esiteks On-Roadis ei ole sul kuhugi kiiret 26cc mootoriga sest sõita on sellega võimatuuljaspea kirjutas:Lugesin ühte huvitavat punkti reeglitest TS-5 kohta: 5.1 Mootor ja Kütus
Pikkusega on tsipa vale värk sest Efras kirjas , et peab olema + - 5% oma skaala järgi ehk meie klassi Long masinad max 910 ja sealt siis see pross
Laiusega kummaline lugu aga vaadatud nüüd lubatud keresid mis FG masinatel on Honda ja Alfa ( http://efra.se/news/download/2008-1_Hom ... g-Cars.pdf ) siis peaks ametlikult masin olema lai 392 (peaks oma massina ära mõõtma) aga ma arvan et pole hullu kui hetkel 5 masinaga võiustlust pidades on selle laiuse number 400mm
23cc on EFRA piirang 1:5 touringule. Kas mõnel autol on sellega probleeme?uljaspea kirjutas:Lugesin ühte huvitavat punkti reeglitest TS-5 kohta: 5.1 Mootor ja Kütus
Pikkusemõõt on minu kala, 798 on MIINIMUM pikkus, mitte max
395 laius on jällegi otse EFRA rulebookist. Minul isiklikult savi, kui see on probleem, siis paneme sinna 5mm otsa.
Mootoriga lihtsalt sellina asi, et kuna Bajal on peal 26ccm ja kui äkki peaks juhtuma onradi mootoriga ja uut ei jõua muretseda, siis saaks lihtsalt Bajalt võtta.
Mootori küsimus ei olenud tingitud kiirusest vaid lihtsalt valiku võimalusest.
Mõõtsin masina üle ja selgus, et tegelikult on asi veel pikem kui kirjutasin.
Pikkus ilma esimese põlleta 935mm ja laius 398mm (mõõdetud maapinnal ja nurgikutega), tegemist siis Carson Mercedes AMG DTM.
Vaatasin, et FG Mersu AMG DTM kere on 910mm pikk ?
Mootori küsimus ei olenud tingitud kiirusest vaid lihtsalt valiku võimalusest.
Mõõtsin masina üle ja selgus, et tegelikult on asi veel pikem kui kirjutasin.
Pikkus ilma esimese põlleta 935mm ja laius 398mm (mõõdetud maapinnal ja nurgikutega), tegemist siis Carson Mercedes AMG DTM.
õhtul kodus mõõdan Audi ära ........... mäletamistmööda oli ta Mersuga ühepikkuneuljaspea kirjutas: Mõõtsin masina üle ja selgus, et tegelikult on asi veel pikem kui kirjutasin.![]()
NB! Ega sul kuskil fotosid säilinud pole siis saaks võrrelda Tannu vana Audit ja sinu mersut
Jätke nüüd see pikkusejutt järgi ja lugege veel korra, mida ma kirjutasin. 798 on MIINIMUM pikkus.
Mootoriga on nii, et 1:8 bagil on ka .21 ja truggyl .28, aga mis teha, kui bagi mootor õhku lendab, siis ei või truggy pealt mootorit võtta ja peale visata. Ehk see ei ole minu arvates argument reeglite muutmiseks.
398 laius on piisavalt lähedal 395'le, võibolla on ikkagi variant, et läheb sinna sisse?
Mootoriga on nii, et 1:8 bagil on ka .21 ja truggyl .28, aga mis teha, kui bagi mootor õhku lendab, siis ei või truggy pealt mootorit võtta ja peale visata. Ehk see ei ole minu arvates argument reeglite muutmiseks.
398 laius on piisavalt lähedal 395'le, võibolla on ikkagi variant, et läheb sinna sisse?
Põhimõtteliselt peaks väljavahetama võllide peal olevad nelikandid ja asi klaar. samas kui neid ka ei vaheta siis pole ka suurem mureollo kirjutas:
Kes ja millal otsustab, kui pikk on finaalsõit ja ka poolfinaal, mis tohib olla 20-30 minutit? Tuleb välja, et suvel on poolfinaal vähemalt 20 minutit talvise WinterCup 15-minuti asemel. Kas see võib tulla ka igal etapil erinev? Näiteks esimene etapp on finaal 34 minutit ja teisel etapil 58 minutiLisa 1. 1:8 mõõtkavas maastikuautod (klassid B-8, TR-8 )
1.3 Finaalid
1.3.2 Madalamate tõusufinaalide kestus on 10-20 minutit, poolfinaalidel 20-30, A-finaalil 30-60 minutit.
Finaali pikkus aga on suht tähtis faktor näiteks aku vastupidavuse suhtes. Kas panna autole 1400mAh, 2300mAh NiMH või hoopis LiPo aku. Kui reaalselt võib tulla 60-minutine finaal, siis võiks sellest teada anda, et tuleb. Teaks arvestada.
FYI - Buggyde jaoks huvitava uue punktina leidsin ka
Eelmisel aastal vist sõitsid paljud ka 33%maksimaalselt 25 mahuprotsenti nitrometaani.
Lauri Laidna - http://www.pistik.com" onclick="window.open(this.href);return false;
[ Xray XB808 2011 + RB Engine | Xray XB808 Electric | Schumacher Mi4LP | VirtualRC ]
[ Xray XB808 2011 + RB Engine | Xray XB808 Electric | Schumacher Mi4LP | VirtualRC ]
ööh, ega ei ole küll öeldud jah, et sõiduaeg peab olema 10 minuti kordne, aga reaalselt maailmas kasutatavad ajad on siiski stiilis 5-10-15-20-30-45-60 minutit. Ma nii "kastist välja" ei ole suutnud isegi mõelda, et keegi võib tahta sõidu pikkuse teha 37:43.529... eks ma siis pea sisse kirjutama.
Ma isiklikult ei poolda megapikki finaale (stiilis 30 min semi ja 60 min finaal), arvan, et 20 semi ja 30 või äärmisel juhul 45 min finaal on piisavalt. Mingi ropult pika finaali sõitmise mõte võib algul tunduda äge, aga tegelikult on s..ks tüütu ja igav, eriti kui kohad on 20 minutiga praktiliselt selged ja käib lihtsalt lõpuni kulgemine. Kui tase on väga ühtlane (stiilis Eurochamps), on ka pikal finaalil mingi mõte, aga Eestis ei ole finaalitäie sõitjate ühtlasest tasemest mõtet rääkida mitte üheski klassis, ei on- ega offroadis.
25% on Euroopas tavaline nõue kõigile üle 2.5ccm klassidele, väiksematel 16%. Miskipärast on see eelmistel aastatel lihtsalt kahe silma vahele jäänud.
Ma isiklikult ei poolda megapikki finaale (stiilis 30 min semi ja 60 min finaal), arvan, et 20 semi ja 30 või äärmisel juhul 45 min finaal on piisavalt. Mingi ropult pika finaali sõitmise mõte võib algul tunduda äge, aga tegelikult on s..ks tüütu ja igav, eriti kui kohad on 20 minutiga praktiliselt selged ja käib lihtsalt lõpuni kulgemine. Kui tase on väga ühtlane (stiilis Eurochamps), on ka pikal finaalil mingi mõte, aga Eestis ei ole finaalitäie sõitjate ühtlasest tasemest mõtet rääkida mitte üheski klassis, ei on- ega offroadis.
25% on Euroopas tavaline nõue kõigile üle 2.5ccm klassidele, väiksematel 16%. Miskipärast on see eelmistel aastatel lihtsalt kahe silma vahele jäänud.
Kuna veel lõplik versioon väljas pole, siis näriksin veidi
5.1 all (Truggy tingimused) on üks segane lause.
"Muud elektroonilised seadmed autos on keelatud." Mõeldud on vist abiseadmeid a la stabiilsuskontroll või mis iganes. Aga tegelikult hetkel keelatakse ära näiteks LiPo pingeregulaator, mis ilmselgelt on "muu elektrooniline seade"
Muus osas suutsin auto reeglite sisse ära mahutada küll
5.1 all (Truggy tingimused) on üks segane lause.
"Muud elektroonilised seadmed autos on keelatud." Mõeldud on vist abiseadmeid a la stabiilsuskontroll või mis iganes. Aga tegelikult hetkel keelatakse ära näiteks LiPo pingeregulaator, mis ilmselgelt on "muu elektrooniline seade"
Muus osas suutsin auto reeglite sisse ära mahutada küll
Lauri Laidna - http://www.pistik.com" onclick="window.open(this.href);return false;
Võiks olla veel üks klass. Midagi suure skaala openi sarnast kus võiks sõita enam vähem kõigega. Näiteks neliveolised, suured elektrikad, ka tagaveolised mille töömaht on näiteks lubatud kuni 40 cc. Ma arvan, et suveks on meil juba umbes 4 neliveolist ja Lätlastel on juba praegu umbes 8 tk. Nad rääkisid ka midagi, et suve hooajast läheb neil tagavedu ja nelivedu lahku.
Palun panna tähele asjaolu, et EAMK võistlusmäärused kirjeldavad ära klassid, milles peetakse tiitlivõistlusi. Keegi ei keela korraldajatel teha (kui ajakavasse ära mahub) lisaklassidena igat sorti openeid ja muid klasse, kus võivad sõita koos kasvõi muruniitjad ja teraviljakombainid. EAMK selliseid klasse ei kirjelda. Ainus oluline faktor on, et lisaklasside all ei tohi kannatada põhiklasside võistlusprogramm.
Elektrooniliste seadmete jutu üritan arusaadavamaks parandada.
Elektrooniliste seadmete jutu üritan arusaadavamaks parandada.